Jak byste definovala na základě vlastní zkušenosti potravinové právo?
Mluvíme-li o potravinovém právu, máme zpravidla na mysli soubor právních norem, které se týkají potravin. Pokrývají všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin, krmiv a dalších agrárních komodit a stanovují právo spotřebitele na bezpečné potraviny a přesné a pravdivé informace o nich. Úkolem potravinového práva EU je harmonizovat stávající vnitrostátní požadavky s cílem zajistit volný pohyb potravin a krmiv v EU. Koncepce potravinářské legislativy, nebo chceme-li potravinového práva, není založena pouze na jednom právním předpisu, ať národním či evropském, ale na celém jejich komplexu. Tento komplex však, bohužel, čím dál víc narůstá a roste tak nepřehlednost požadavků uvedených v jednotlivých právních předpisech.
Jak vnímáte vznik a vývoj tohoto právního oboru? Co pro něj bylo klíčové?
V důsledku řady potravinových a krmivových krizí (např. BSE a dioxiny) byla počátkem tohoto tisíciletí provedena důkladná reforma politiky v oblasti bezpečnosti potravin, která u všech potravin bez ohledu na to, zda jsou vyrobeny v EU nebo dovezeny ze třetích zemí, v rámci celého výrobního a distribučního řetězce zajišťuje vysoký stupeň bezpečnosti potravin prodávaných v EU. V roce 1999 přijala Evropská komise Bílou knihu o bezpečnosti potravin, kde navrhla opatření zaměřená na lepší koordinaci a provázanost zajišťování bezpečnosti potravin, vztahující se na všechna odvětví potravinového řetězce od výroby krmiv až po dopravu a maloobchodní prodej. Zásady formulované v Bílé knize utvářejí obsah již schválených i připravovaných právních předpisů upravujících v současné době oblast potravin.
Obecné zásady potravinového práva byly stanoveny rámcovým nařízením (nařízení (ES) č. 178/2002) známým jako "obecné potravinové právo" a vstoupily v platnost v roce 2002. Nařízení stanovilo obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřídilo Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a určilo postupy týkající se bezpečnosti potravin. Zohlednilo "zásadu předběžné opatrnosti" a stanovilo obecná ustanovení o povinnosti zajistit sledovatelnost potravin a krmiv. Dále zavedlo systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva (RASFF).
Významným aspektem je nepochybně také globalizace. Přestože se obchod s potravinami v posledních letech dramaticky zvýšil, potraviny musí být stále bezpečné a nesmí ohrozit zdraví spotřebitelů nebo představovat hrozbu pro bezpečnost a ochranu zdraví živočišných a rostlinných populací.
Jaké jsou nejdůležitější otázky, kterými se aktuální potravinové právo zabývá?
Cílem potravinového práva je zajistit vysokou úroveň ochrany lidského života a zdraví, proto je a bude zásadní otázkou bezpečnost potravin a jejich správné označení. Klíčový význam bude mít lepší komunikace, hodnocení a vysvětlení možných rizik, včetně plné transparentnosti vědeckých stanovisek.
Identifikace původu potravin, složek potravin a krmiv má zásadní význam pro ochranu spotřebitele, a to zejména pokud se zjistí, že byly vadné. Sílí tlak na uvádění země původu potraviny a lze předpokládat, že Evropská komise tomuto tlaku zkrátka jednou podlehne.
Konkrétně je v současné době velkým tématem značení potravin podle nových pravidel EU - povinná velikost písma, rozsah povinných údajů na potravinách apod.
Jakým směrem se podle vás bude potravinové právo rozvíjet?
V rámci globalizace potravinového řetězce a obchodu s potravinami získávají globální povahu i rizika bezpečnosti dovážených i vyvážených potravin. Potraviny, které vstupují v současné době na trh EU, pocházejí de facto z celého světa. Stále existuje riziko zavlečení nových nebezpečí do EU. K problémům s porušováním zdravotní nezávadnosti potravin však může docházet i v rámci samotné EU a jejích členských států. Totéž se týká i falšování potravin a klamání spotřebitele. To, co mohl být v minulosti regionální nebo jen vnitrostátní problém, se může nyní rychle stát celoevropským nebo dokonce globálním problémem, pokud vznikne zdravotní závadnost v rozsáhle obchodované nebo používané potravině nebo její složce. Naposledy skandál s nedeklarovaným koňským masem ukázal, jak je otázka správného označení potraviny citlivá. Proto orgány EU věnují a budou věnovat rostoucí pozornost bezpečnosti a kvalitě potravin a s tím spojené výměně informací z širokého okruhu zdrojů o možných rizicích a systémům jejich hodnocení, aby mohla být přijata vhodná a účinná opatření pro ochranu spotřebitelů.
Jan Januš
Foto Radovan Miča, archiv Economia
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.